Kako sačuvati banane da budu svježe

 

10 - Banane-i-folija 01

Svima nam je poznato da banane brzo pocrne, što ne znači da imaju baš kratak rok trajanja, jer mnogi ih upravo takve i vole, a neka su istraživanja pokazala da su možda takve čak i zdravije, ali ako biste ipak da izgledaju lijepo i traju duže, probajte ovaj simaptičan i već testiran trik.

Ovim se problemom, naravno, bave i oni kojima je posao transport i trgovina bananama, pa su financirana različita istraživanja sa zadatkom da otkriju mehanizme procesa koji mogu usporiti truljenje banana.

Ova teorija je najčudnija od svih – krunu, tj. vrhove banana (dok su u grozdu) omotajte u plastičnu foliju ako želite da traju duže, a rezultat je još bolji ako banane razdvojite i onda svaki vrh posebno umotate u foliju. (ne cijele banane, već samo vrhove – kao na fotografijama).

Ipak ako želite da ubrzate sazrijevanje banana stavite ih u papirnu vrećicu.

Ne brinite, znanost stoji iza cijele priče. Banane, kao i mnogo drugo voće, ispušta plin etilen, prirodni plin koji je zaslužan za brže sazrijevanje, ne samo voća koje ispušta plin, nego i voća koje se nalazi u blizini. Kada se vrh banane omota plastičnom folijom, to ispuštanje se usporava, a rezultat je sporije sazrijevanje.